dimecres, 9 d’abril del 2008

Equilibri... what else?

Avui podria parlar de moltes coses i d'avui potser en trauré idees per molts posts, però tot al seu temps.

A molts economistes ens agrada simplificar fins a l'extrem tot dient que l'economia és bàsicament això o allò altre. Bé, no seré menys, però crec que apart de moltes d'aquestes idees, com ara l'estudi de les expectatives o els incentius hi ha una cosa que també és important a l'economia: l'equilibri.

Com totes les coses al món busquem un equilibri. I els números que representen les coses que tenim, el preus, el creixement, la relació entre unes coses i altres, tot cerca un equilibri i en la seva manca és on s'ha d'estudiar per què passa el fet concret que ens preocupa.

I això és justament el que passa actualment amb l'economia. Com dic sovint, molts han intentat fer créixer el que tenien, tant i tant, que potser han arribat a extrems que han fet que ara tot hagi de tornar a una certa normalitat.

Bé, així doncs només deixaré una petita idea molt breu i simple, però crec que efectiva i que ha de servir per pensar en el que fem tots plegats per deixar un món millor del que ens hem trobat. I aquesta no és altra que buscar un equilibri en tot el que fem. I per aclarir-ho, això de l'equilibri, mirem una cosa que sembla que tothom domina actualment: la borsa.

La borsa representa el valor de les empreses al mercat. Evidentment, com tothom sap, la borsa no pot créixer indefinidament a grans passos. Si això passés voldria dir que cada dia les empreses valen molt més que el dia anterior, i així successivament. I, clar, que cada dia les grans corporacions valguin més és normal a la nostra societat, però si el valor incrementa molt d'un dia per un altre sense cap justificació què passarà? Doncs que al cap d'un temps, major o menor, s'ajustarà. I quan això passa de forma exagerada ens trobem les famoses "bombolles", com la tecnològica de fa uns anys o la immobiliària de l'actualitat.

Així doncs, l'únic que cal fer és actuar amb racionalitat. Si les coses és fan equilibradament evitem que després tothom tingui que patir les conseqüències de la irracionalitat de tots plegats. I només cal portar això a la vida del dia a dia: en el consum, en la demanda de crèdits, en la inversió en borsa, i en la vida en general, perque què és la economia sinó l'estudi del comportament de les nostres societats.