dimarts, 1 d’abril del 2008

Medicaments genèrics... o no

Fa uns dies em van explicar una anècdota sobre els genèrics. La redacto sense noms per tal que qualsevol similitud amb la realitat sigui pura coincidència.


En Pep pren un medicament regularment i sempre li recepten, a la Seguretat Social, un genèric que a la recepta suposem que diu "Genèric ACME". Clar, és un genèric, però a la recepta hi diu marca "ACME". El curiós del cas és que quan en Pep va a la farmàcia sempre li diu el farmacèutic: "ho sento senyor però no li podré donar el de marca "ACME", no el tenim. En Pep li diu, no passa res, el de marca "ACME" no l'he pres mai, mai l'he trobat i de fet no sé per què ho diu a la recepta, és un genèric".


La setmana passada en Pep va agafar dues receptes i va anar a la farmàcia, la que agafa de camí, com sempre, i aquesta vegada el farmacèutic de torn li va dir: "ho sento senyor però només li podré donar un de la marca "ACME", l'altra haurà de ser d'una altra marca". La resposta va ser semblant a totes les respostes que havia donat en els últims anys a tots els farmacèutics que li ho havien dit.


En Pep va pensar que per fi veuria un d'aquells medicaments de la famosa i desapareguda marca "ACME", i se'n va anar tot content.


Aquella nit repassant el tiquet que li havia lliurat el farmacèutic va veure la diferència: el de marca "ACME" val 50 cèntims més (sobre uns 2 Euros) que tots els altres que havia comprat en els últims, com a mínim 5 anys anteriors. L'altre genèric, el de marca "no-t'hi-fixis" encara tenia el preu de sempre.


Conclusió: el genèric de marca, que recepten a la Seguretat Social val un 25% més que la resta de genèrics. Però els recepten a la Seguretat Social! Potser hem trobat un sistema de finançament alternatiu a la Seguretat Social (o d'algú altre?), i millor no entrem a investigar en profunditat que... amb la Indústria Farmacèutica hem topat.


Així doncs podem dir que tots els genèrics són iguals però "hi ha uns genèrics més genèrics que altres".


Salut !