diumenge, 27 de gener del 2008

La crisi que diuen...

"Aquells que oblidin la història estaran condemnats a tornar-la a viure". Aquesta és una cita que, em van explicar una vegada uns amics, van veure al peu d'una estàtua de una ciutat de Polònia. Tot i que vaig veure la foto, no recordo la ciutat ni com anava tot plegat exactament, però si vaig desar la cita a la memòria.

Això es pot aplicar a molts aspectes de la vida. Un d'ells és potser l'economia, i sembla que darrerament tothom ha oblidat altres crisis i coses que s'han anat dient i que semblaven ximpleries i res més.

La borsa darrerament ha anat pujant i pujant, i ningú, o potser gairebé ningú recordava el que vol dir el preu de les accions de la borsa, que simplificant podem dir que és el valor de les empreses a les quals aquell índex fa referència i evidentment el benefici futur esperat. Aquest valor ha anat pujant i pujant sense límit i només era qüestió de que "esclatés".

Per altra banda, com tothom sap, a l'economia hi ha comportaments cíclics, tant si agrada com si no, i el creixement indefinit no existeix, malgrat els desitjos de certs polítics. Amb tot això s'ha afegit la crisi de les hipoteques "fàcils" dels Estats Units que ha fet enfonsar certs sectors bancaris d'aquell país, guia i gurú de les economies de molts. I quan tot ha començat a petar per diversos llocs, ara tothom ben amoïnat per que diuen que entrem en una crisi de mides insospitades.

Potser no les sospitaven ells, o potser s'equivoquen fins i tot en això. NO estem entrant en una crisi tant magnifica com uns diuen i altres polítics voldrien que fos, simplement patirem una recessió on l'economia s'ajustarà i si no aprenem les continues lliçons que ens dona la història, l'economia mateixa i el planeta -en forma d'ecologia i sosteniment-, potser si que hi haurà un moment que la crisi serà important, però potser llavors serà massa tard per poder-ho expressar en un pobre post d'un bloc que només vol contribuir a que això no passi.

I sap greu, ja que hi ha uns polítics que voldrien demostrar que quan no hi són hi ha crisis que hi són per falta del seu savoir faire. També seria moment que sabessin que sense ells tots vivim millor i que la seva economia de creixement destructiu només porta al caos, però d'això en parlem un altre dia, que ara venen eleccions i la cosa s'escalfa.

Per cert, pels mes amoïnats per la borsa, clicant al gràfic s'accedeix a la de casa nostra.