dimecres, 23 de gener del 2008

El català a la pre-campanya

Ja ha començat la pre-campanya electoral! Bé, això no és cap notícia, ja fa dies que corren amunt i avall els polítics -anava a dir els nostres polítics- però potser esperem a veure que fan. Com deia fa dies que es diuen tot allò més romàntic i bonic que saben. Tant se val, la qüestió és que tornaran a fer servir la llengua com a moneda de canvi. I que canviaran? Doncs anem a pams, sense fer-ho massa llarg:

Hi ha dos que canvien, un que parla en castellà i l'altre en català. El problema és que el que parla en castellà vol que el que parla en català ho faci la mitat del temps en català i l'altra mitat en castellà, ja que així podrà entendre aquell 50% s
ense dificultat, i amb l'obscura intenció de només anar-hi quan toqui castellà, tot reclamant que per anar bé el percentatge s'ha d'incrementar. Per cert, que segons ell, encara que sigui en negociacions íntimes, també ho farà en català.


Al seu torn, el que negocia en català, com que sap idiomes, és respectuós amb el menys instruït -que no sap el segon idioma- acabarà accedint i així les llengües que es parlen seran: tres quartes parts dels intercanvis en castellà i una quarta part en català.

Tot i que encara no li semblarà bé al que trafica en castellà tot argumentant que si l'altre continua parlant un 25% del temps en català perilla que aquest s'acabi imposant i per tant això pot acabar com el rosari de l'Aurora.

Bé, doncs aquesta és la situació de discussió de la llengua... en pre-campanya electoral.

Potser el proper post serà sobre economia, molt més interessant, tot sabent com està la borsa aquests dies i que serà "l'altra moneda de canvi" dels "tot va malament quan nosaltres no hi som".