diumenge, 6 de gener del 2008

Crònica d'una cavalcada de reis

Barcelona té quelcom màgic. És la única ciutat en el món que té un pailebot que es diu Santa Eulàlia, tot tenint en compte que aquesta santa va ser la patrona de Barcelona fins cap allà el segle XVI quan el Consell de Cent va decidir canviar-la a Nostra Sra. de la Mercè.

I aquest pailebot és l'actual mitjà de transport per als Reis Mags en la nit més màgica que es viu a la ciutat, la nit de reis. La nit que tots anem a dormir ben d'hora per tal que ses majestats ens deixin tot allò que els hem demanat a les nostres cartes, que durant aquests dies han recollit els patges reials.


El 5 de gener de 2008 els reis han arribat puntualment al Port de Barcelona a les cinc de la tarda, a bord del vaixell que ha atracat al Moll de la Fusta. Prèviament han navegat davant de tothom que els esperaven al propi moll. Potser caldria només reforçar la seguretat dels nens i nenes que s'amuntegaven al moll i que fàcilment podrien caure a l'aigua, tot i que la Creu Roja i la guàrdia civil ho tenien prou ben vigilat.


Hi ha hagut un moment, si més no divertit, en el que just a l'arribada del pailebot sa majestat Melcior no se'l veia a bord. Uns instants després ha aparegut. Pot ser amb els nervis de l'arribada ha hagut d'absentar-se per força major. Tot plegat no ha estat res.


A l'arribada els esperaven les autoritats de la ciutat, encapçalades per l'alcalde Hereu. S'han fet els parlaments i han rebut el pa i la sal, símbol d'hospitalitat i la clau que obre totes les portes de la ciutat per tal que puguin entrar a totes les llars a deixar els presents per a tothom. I un cop fetes totes les activitats protocolàries en presència, sobretot, dels més petits, ses majestats s'han dirigit, en cotxes d'època, cap a la ciutadella des d'on s'havia de donar inici la cavalcada.


Un petit detall: a la rebuda dels reis i el pronunciament dels parlaments hi era entre el públic el president de la Generalitat, amb la seva família. És agradable veure que som un país que pot tenir la suficient normalitat i maduresa per tal que el seu president pugui ser entre el públic sense gaires problemes afegits a aquest fet. Això recorda més a països civilitzats com els nòrdics i no a altres poc madurs, encara que poderosos, on això seria impensable.


Després ha començat la cavalcada amb el recorregut de les carrosses dels reis, els patges, que encara recollien cartes d'última hora, espectacles pels més petits, i on s'han vist les habituals emocions entre els infants que esperen la màgia que s'ha de produir un cop més aquesta nit.