dissabte, 1 de març del 2008

Els preus de la llet...

Volia titular el post així: "De perquè, tot pujant el preu de la llet, baixarà el preu dels tallats als bars". Però m'ha semblat massa llarg, així que ha quedat com un segon títol alternatiu.

La idea ha vingut tot prenent un cafè al Cafè de l'Òpera de la Rambla de Barcelona. Hi havia un cambrer d'aquells que certs polítics troben a faltar, molt andalús ell, amb molta gràcia i una memòria prodigiosa. Així doncs, com que ja era una hora d'aquelles que ve de gust, més que un expresso un cafè amb llet, he rectificat la comanda i com un flash la idea ha aparegut al meu cap.

Es tracta del següent: si la llet ha pujat molt, això ja ho sap tothom, i el cafè sembla que té un preu relativament estable, el cafè amb llet i per extensió el cafè s'haurien d'estabilitzar en els preus, fent que el seu creixement sigui inferior al de la inflació per un motiu evident que ara explico.

La construcció està en un moment que no és el millor que ha viscut, que diguem, i per tant tots aquells cambrers que tothom deia que un bon dia van deixar la safata pel totxo per multiplicar els seus guanys potser amb el temps hauran de fer memòria, que ja sabem que és bona, i recuperar l'ofici. Això vol dir que ja no veurem tants cartells de "se necesita camarero" i els seus sous, tot i que no eren els millors del món, es veuran ajustats per l'increment de la oferta.

Per una altra banda, com que els preus de l'hosteleria han augmentat prop d'un 70 ó 80 per cent en els últims anys i els propietaris dels bars i restaurants tenen grans beneficis -ho deixaré així i no entraré en detall, millor per tots- no els caldrà fer noves pujades de preus i finalment es complirà la hipòtesi de partida.